Søvn er blevet et ret stort emne for danskerne de seneste par årtier, og for tiden er det et meget populært tema at snakke om, når man gerne vil blive sundere.

Du kan for eksempel læse om det i blade og magasiner, der fortæller dig, hvor meget eller hvor lidt søvn, du har brug for. Nye teorier kommer nærmest hver eneste dag, og det er lidt en blanding af livsstilsjournalistik og videnskab.

Nogle gange kan det være svært at finde hoved og hale i det, men du behøver ikke at have et gigantisk kendskab til metoderne eller videnskaben for at få et godt resultat. Læs med her for at blive klogere på søvnen, og hvordan vi optimerer vores tid i sengen.

Hvorfor er søvn overhovedet vigtigt?

Du har måske prøvet det. Det har de fleste mennesker nok på et tidspunkt i deres liv. Du vågner efter at have sovet, og du er bare dødtræt.

Du er hverken veludhvilet eller føler dig godt tilpas, når du står op. Hvad kan det skyldes? I ni ud af ti tilfælde vil svaret nok være mangel på god nattesøvn. For også selvom du kunne have sovet 9-10 timer om natten, kan det stadig meget vel være, at du ikke er veludhvilet om morgenen, hvis søvnen ikke har været optimal.

Søvnen er fuldstændig elementær i vores velvære som mennesker, og det er bestemt ikke uden grund, at den udgør en af grundstenene i menneskelig sundhed. De fem grundsten er blandt andet vores kost, der ofte bliver prioriteret i helse- og sundhedsvidenskab. Det betyder altså, at du skal have den rette mængde sunde mad for at fungere optimalt. Desværre kan det ikke alene gøre, at du har det godt. Du bliver nemlig nødt til at have alle fem elementer med for at alle virker optimalt. Det vil altså sige, at du kan se på det ligesom en stol med tre ben, hvor de fem forskellige grundsten repræsenterer hvert et ben. Hvis du tager et af benene ud eller saver det halvt over kommer det til at betyde, at stolen kommer til at vælte.

Derfor er det altid vigtigt, at du får din gode søvn om natten.

Du kan blandt andet først kigge på, hvilken seng du sover i.

Hvad kan du gøre for at gøre din søvn bedre?

Der er rigtig mange ting, du kan gøre for at gøre din søvn bedre.

Der er mange, der tænker at mængden af søvnen er det vigtige – det er desværre ikke. Kvaliteten af søvnen skal altid prioriteres sammen med mængden af søvnen.

Det vil altså sige, at du højst sandsynligt vil føle dig mere frisk og veludhvilet, hvis du har fået 8 timers god søvn i stedet for 10 timers dårlig.

Du kan blandt andet få en bedre søvn ved at slukke for alle dine skærme omkring en halv time, før du går i seng. Blåt lys fra skærme som mobiler og computere gør, at vores hjerner ikke kan slappe af, når vi skal sove.

Husk, at hjernen faktisk bruger søvnen på at rense sig selv og klargøre sig på en ny dag samt lagre data fra den foregående dag. Du kan også vælge at investere i en rigtig god seng med en god madras. Ingen madras kommer til at være den perfekte for alle, men du kan bestemt finde en, der er bestemt til netop dig og dine behov. Hvis du har lyst til at få mere information om senge og madrasser samt nattesøvn, kan du med stor fordel tjekke Sengeguruen.dk ud.

 

Få god søvn mens du rejser

Der er mange folk, der glemmer hvor vigtig nattesøvnen kan være, når vi har ferie eller er ude at rejse. Det er meget hårdt for vores hjerner at være nye steder, og du kommer højst sandsynligt oftere ud af din komfortzone, når du er ude at rejse, end når du er herhjemme.

Det vil altså sige, at din hjerne har lidt mere at procesere, mens du er ude at rejse, så det skærper kravene yderligere til din nattesøvn. Det betyder ikke, at du nødvendigvis bliver nødt til at sove mere om natten – det vil blot sige, at det er ekstra vigtigt ikke at forsømme sin søvn.

Nogle hoteller og hostels går ekstra meget op i komforten for gæsterne om natten og gør en ekstra indsats for at sengene skal være perfekte.

Husk altid at få god søvn på din rejse, så du er klar og frisk på nye eventyr og oplevelser dagen efter.