Drømmen om sin helt egen bed and breakfast har mange, men kun få tør springe ud i det. Hvis du tør, er der mange ting du skal forberede dig på. Her får du et par gode råde til din rejse.

 

Skal du leve af det?

Overvej om det skal være en reel levevej, eller om det skal være et hobbyprojekt som supplement til en pension eller opsparing. Hvis det er et hobbyprojekt, har du mere frit spil til at lave din egen stil, og gøre hvad du synes er sjovt. Hvis det skal være en reel forretning, som eventuelt kan skaleres op til en større bed and breakfast, måske med flere afdelinger, skal du være mere nøgtern i dine beslutninger og lave en analyse af hvad din målgruppe vil betale for, og ikke mindst, hvad de ikke vil betale for.

Jeg vil gerne tage udgangspunkt i, at du skal kunne leve af forretningen, så her får du et par værdifulde tips.

 

Øg indtjeningen undervejs på opholdet

Der er rift om kunderne, og det stiller krav til, at du kan holde priserne nede. Men, du har mange faste omkostninger som skal dækkes, så på den ene eller anden måde, skal du have en vis indtjening.

Et tip er, at du sørger for at udnytte kapaciteten (sengepladser) ved at have lave standardpriser og dermed får betalende gæster hver nat. Den manglende omsætning fra de solgte overnatninger flytter du over på ekstra services, som gæsterne kan tilvælge – gerne under opholdet.

Der er store summer i at udleje eller sælge f.eks. håndklæder, sæbe, wi-fi, cykler, kano, morgenmad og ikke mindst drikkevarer i minibaren.

Det er naturligvis vigtigt, at du informerer om, at disse ting ikke følger med i opholdet inden gæsten booker. Og priserne skal være nogenlunde fornuftige, så gæsten ikke føler sig røvrendt i situation. Sørger man for dette, vil mange gæster sætte pris på servicen, selvom det koster penge. Når man er på ferie, sidder pengene lidt mere løst.

 

Indretningen skal please de fleste typer

En anden vigtig ting, når du skal lave din bed and breakfast er, at du har indbydende værelser, reception og eventuelt restaurant, som passer de flestes smag. Når man booker hotel eller bed and breakfast, kigger man altid på billederne, og hvis stilen slet ikke passer til en, er det nok til at man vælger noget andet.

Sørg for at du har en reception, hvor du kan møde gæsten, og hvor gæsten kan komme hen når de har spørgsmål. Hvis du har en større bed and breakfast, kan du kombinere receptionen med en lille café eller kaffebar, hvor du igen kan øge indtjeningen ved at sælge en kop kaffe og en croissant. Sådan et lille setup fylder ikke voldsomt meget, og kan hurtigt tjenes hjem igen, hvis du alligevel skal stå til rådighed for gæsterne. Hvis du er nødt til at ansætte en til at betjene, skal du være sikker på, at der er nok indtjening i det.

Du kan indrette en lille café/reception med disk, kølemontre og en professionel espressomaskine for under 50.000 kr. ekskl. moms. Du kan bruge specialister, som f.eks. Cosina, til at lave sådan et setup for dig.

Økonomien

Sidst men ikke mindst, skal du sikre dig, at du har styr på økonomien i sådan en forretning. Har du ikke flair for tal og regneark, kan det være, du skal finde en forretningspartner eller en mentor, som du kan lære af.