Som ædru alkoholiker kan de første ferier godt være noget man frygter, eller er meget nervøs for. Det er helt naturligt at være nervøs og have tanker som:

  • Bliver det overhovedet sjovt og hyggeligt uden alkohol?
  • Hvordan får vi som familie det bedste ud af ferien sammen?
  • Hvordan kommer jeg godt igennem denne ferie?
  • Hvordan skal jeg takle det at mange andre på ferien vil drikke?
  • Hvad gør jeg, hvis jeg får en stor trang til alkohol?
  • Hvad hvis jeg falder igen?

Det er naturligvis helt naturligt at have disse tanker og mange flere. I langt de fleste tilfælde vil det være rigtig sundt at være nervøs. Nervøsiteten fortæller os at vi skal forberede os og tage det meget seriøst, fordi der er rigtig meget på spil for os.

Alkoholbehandling kan betale sig

Hvis man som ædru alkoholiker eller misbruger har været i alkoholbehandling vil man forhåbentlig have fået en masse nye muligheder og løsninger til hvordan man håndtere et liv som ædru alkoholiker. Den alkoholbehandling som giver de bedste muligheder her, vil ofte være der hvor man modtager behandling gennem blandt andet kognitiv adfærdsterapi, personlig udvikling gennem opgaver og gruppeterapi.  Det er disse former for alkoholbehandling der er de mest effektive og virksomme, hvis man vil have de bedste muligheder og betingelse til et liv uden alkohol og alle de negative konsekvenser det har med sig.

Alkoholbehandling med andet i fokus

Der findes rigtig meget alkoholbehandling (samtaler) hvor man går meget op i at fjerne alkoholen fra personen der drikker for meget. Det kan være gennem antabus eller afledningsmetoder. Men det handler faktisk slet ikke om alkohol. Alkohol har aldrig været problemet! Problemet ligger i den lyst man har til alkohol og hvad alkoholen har givet en. Det er ikke svært at stoppe med at drikke, nej det svære er, ikke at starte igen!

Så hvis man vil have det bedste ud af sin alkoholbehandling, gælder det om at lægge fokus på det der skal sættes i stedet for alkoholen. For at kunne mestre dette, bliver man nødt til at arbejde terapeutisk med alt det bagvedliggende, som har udløst en trang og lyst til alkohol og derigennem erstatte alkoholen med nyt sund adfærd.

Alkoholbehandling med følelser

Det vil næsten altid være en følelse som udløser en trang alkohol. Men sådan behøver det ikke at fortsætte, for følelsen vil faktisk slet ikke have alkohol! Kort fortalt er følelser en feedback, som hjælper os til at arbejde positivt med os selv. Uden følelser ville vi aldrig kunne sætte grænser (vrede), vide hvornår vi er glade for noget (glæde), blive bange for noget der vil os ondt (angst), eller være kede af noget vi har mistet og mærke kærlighed (sorg). For mange alkoholikere kan nogle af disse følelser virke ubehagelige og bliver ofte dulmet eller bedøvet med alkohol, piller eller andet. Men alle følelser vil os noget positivt og vi kan lære at sætte nyt sund adfærd på i stedet (omprogrammerer vores kognitive adfærd gennem terapeutisk alkoholbehandling).

Så forbered dig på alt det du nu kan lave på ferien, nu hvor du ikke skal drikke og hvor meget positivt det kommer med. En ferie handler sjældent om alkohol og meget mere om oplevelser, nærhed, samvær og hygge. Alt dette behøver ikke have noget med alkohol at gøre!