Vin er et fagområde mange mennesker nærmer sig med en vis ærefrygt. ”Uha-uha, vin har jeg sandelig ikke forstand på”, er et udsagn, man ofte hører. Men  faktisk behøver man hverken være den helt store vinkender eller somellier for at færdes mere hjemmevandt i vinenes verden. Alt kan læres, og med få midler kan man komme langt.

 

Sådan opbevares vinen
Når man taler om opbevaring af vin, forestiller de fleste sig en høj, kølig kælder af kampesten, hvor væggene er beklædt med støvede vinreoler. Men er det overhovedet nødvendigt? Og hvad gør man, når man ikke er den lykkelige ejer af et sådant rum? I virkeligheden er vin meget tolerant hvad angår opbevaringstemperatur, så længe det er frostfrit og ikke voldsomt meget varmere end stuetemperatur. Et lavt køkkenskab – da varme stiger opad – som ikke er lige ved siden af ovnen, giver derfor en udmærket opbevaringstemperatur for vinen. Til gengæld er det vigtigt, at flasken er opbevaret vandret. Dette bevirker at vinen er i konstant kontakt med korkproppen og derved forhindrer at den tørrer ud, smuldrer og bliver utæt.

 

Sådan serveres vinen
Det er en udmærket tommelfingerregel, at hvidvin skal serveres kølig og rødvin skal serveres ved rumtemperatur. Men pas på med ikke at overdrive. En kølig hvidvin er ikke det samme som en iskold hvidvin, og de finere smagsnuancer forsvinder, hvis man køler vinen ned til under 10 grader. Særligt tyske hvidvine er gode grundet det lidt kølige klima. De meget søde hvid- og rosévine har generelt gavn af en lavere temperatur, mens eksempelvis en god Chardonnay gerne må være lidt varmere end 10 grader.

 

Tilsvarende er det også en god idé at holde igen med hvor lun rødvinen skal være. En smule køligere end normal stuetemperatur, er som regel det optimale. De lettere rødvine med frugtagtig smag, kan endda godt tåle en svag afkøling. Undlad i hvert fald frem for alt at opvarme rødvinen på en radiator, da det vil få den til at smage mudret.

 

Det er ikke altid nødvendigt at dekantere en rødvin. I mange tilfælde kan man springe det over, men især yngre rødvine får en mere afrundet smag ved at ilte en halv times tid inden servering. Under alle omstændigheder ilter vinen sig selv i glasset efter opskænkning, så man opnår også meget ved ganske enkelt at servere sin rødvin i et stort glas med plads til masser af vinoverflade, f.eks dette rødvinsglas er godt egnet. Hvidvinsglas er traditionelt lidt mindre, men i princippet er der ingen grund til det. Et vinglas kan ikke være for stort.

 

Dog gælder der andre tommelfingerregler for mousserende vine. De bør efter samme princip serveres i høje, smalle glas med mindst mulig overflade, så boblerne bevares i vinen. Så er der kun tilbage at sige skål, og huske at nyde vinen.