Måske står du over for at skulle bygge dit nye hjem til hele familien. Eller måske er det bare på tide med en renovering af det gamle, men gode hus. Vinduerne er måske møre og isolerer cirka lige så godt som en netundertrøje. Er det bare tilnærmelsesvist tilfældet, kan man vist roligt sige, at det er på høje tid at få anskaffet og installeret nye vinduer.

Det er imidlertid en proces, der kræver, at du tager stilling til mange forskellige ting, da et vindue ikke bare er et vindue. Flere ting skal falde i hak, og ikke mindst skal dine nye vinduer leve op til gældende krav og standarder.

Når du står og skal finde jeres nye vinduer vil nogle af de overvejelser I skal gøre jer, gå på dels æstetik og arkitektur, dels funktionalitet og effekt. Det er begge afgørende overvejelser for det endelige valg, og det betyder naturligt nok meget for husets værdi og samlede udtryk, at valget bliver det rigtige.

Det giver sig selv, at I gerne vil ramme nogle vinduer, der passer ind i husets stil og øvrige fremtoning. Her til lands er det mest gængse valg imidlertid de simple design, der rimer på minimalisme. Hvide, enkle rammer og store ruder, der giver et maksimalt lysindfald.

Dernæst er det både et krav, men også for langt de fleste et ønske, at nye vinduer er ekstremt isolerende. Vi ønsker naturligvis at isolere vores hjem så godt som muligt, for både at spare på energiregningerne, samt for at pleje vores klimasamvittighed. Vinduer repræsenterer jo sådan set store huller i vores hus, så det er selvsagt ekstremt vigtigt, at de holder på varmen, så ikke I kommer til at fyre for gråspurvene.

Ud over at isolere mod kulden udenfor, det også vigtigt at vælge vinduer, der har en god lydisolerende evne, særligt hvis I bor i et tæt befolket område eller nær en befærdet vej.

Men hvilke vinduesproducenter skal man helt konkret gå efter, når dette store valg står for døren? Jo, et godt bud er i hvert fald den dansk-norske virksomhed NorDan. Vinduesproducenten er etableret og drevet i Norge gennem cirka 100 år, men det af en dansk grundlægger og denne arvinger. For at binde en sløjfe på den fortælling, skal det nævnes, at NorDan faktisk etablerede sig i Danmark i 2020.

Hos NorDan finder man to serier af vinduer; NTech, der er vinduer fremstillet i aluminium og fyrretræ, der er fingerskarret, ekstremt godt isolerende og lever op til selv de skrappeste byggekrav. Og så er der DTech, der også består af fyrretræ og aluminium, men derudover har en kompositfals. DTech-vinduerne fra NorDan er fremstillet og designet i Danmark, og er derfor godt egnet til de danske forhold.