For snart 20 år siden startede det første mikrobryggeri i Danmark. Det var det første nye bryggeri der åbnede i mange år. Før den tid var det de store bryggerier der ved hjælp af opkøb var blevet større og større og vi havde nok kun en håndfuld bryggerier i Danmark. Den rid er heldigvis forbi og i dag har vi et godt stykke over 100 bryggeri i Danmark. Disse mange nye bryggerier har gjort rigtig meget for øl udvalget i Danmark, men det var heller ikke noget at råbe hurra for før. I dag er historien heldigvis noget andet. Siden dengang er der også kommet mange private der brygger øl hjemme ved dem selv. Der er ingen tvivl om, at antallet af ølbryggere er vokset, for det store udvalg af øl i supermarkedet, det har gjort, at mange har fået øjnene op for, at øl kan være meget andet end det de 5 store gamle bryggerier har lavet gennem mange år. Hvis du også kunne tænke dig at springe ud som ølbrygger, så besøg hjemmesiden https://bryggerbog.dk/, hvor du kan hente en gratis bog om ølbrygning.

På sommerferie i Europa

Her i sommer der var jeg på sommerferie rundt i Europa. Her gik det virkelig op for mig, hvor store et udvalg af lokale og regionale øl der brygges rundt omkring. Der er øltyper der kun brygges rundt omkring i en by, og udenfor det område der ser man slet ikke de pågældende øl. Det er naturligvis også de helt store ølmærker som man ser alle steder, men det er de små der er interessante når man kommer rundt som turist.

Nu brygger jeg selv øl og har gjort det gennem mange år. Det gik dog på turen op for meget, hvor mange forskellige typer af humle der dyrkes bare i Europa. Jeg har fundet hjemmesiden https://box2brew.dk/humle hvor jeg efter min hjemkomst har fundet mange af de spændende humletyper, som jeg slet ikke var klar over på forhånd kunne købes af helt almindelige folk, der går rundt og brygger lidt øl til eget forbrug i kælderen, garagen eller hvor de nu brygger. Jeg har fået mange idéer til øl på min tur, hvor jeg da helet sikkert skal prøve at brygge nogen af. Jeg har altid syntes der er interessant at prøve nye ting af. Jeg har tidligere kun troet, at humle blev dyrket i Tyskland, men det viser sig heldigvis også, at humle dyrkes i både England, Frankrig, Polen og Slovenien. Det er helt sikker noget af humle jeg skal bruge at brygge med næste gang, for der var en fantastisk smag i nogle af e øl jeg smagte på min tur rundt i Europa.