Når man snakker om generhvervelse af kørekort, kan det inddeles i to kategorier; generhvervelse efter en betinget frakendelse og generhvervelse efter en ubetinget frakendelse af kørekortet. Det betyder, at du skal bestå en kontrollerende prøve, for at beholde eller generhverve dit kørekort.

Må jeg køre bil efter frakendelsen?

Ved en ubetinget frakendelse mister du kørekort til alle kategorier. Hvis du har fået en betinget frakendelse, kan du beholde dit kørekort med alle kategorierne – med mindre du dumper teoriprøven eller køreprøven to gange. Hvis du har fået dit kørekort betinget frakendt, må du fortsætte med at køre bil, men du skal bestå en kontrollerende teori- og køreprøve indenfor 6 måneder, hvis du vil beholde dit kørekort med alle kategorier.

 

Har du derimod fået dit kørekort frakendt ubetinget, gælder der nogle andre regler. For det første må du ikke køre bil uden et gyldigt kørekort, så den skal i langtidsparkering. Du kan heller ikke generhverve dit kørekort umiddelbart efter frakendelsen; der vil normalt være en frakendelsesperiode på minimum 6 måneder, hvor du har kørselsforbud. Frakendelsestiden, indtil du kan få kørekortet tilbage, kan variere fra et par måneder til et år eller mere, afhængigt af årsagen til frakendelsen af kørekortet.

Prøveperiode efter generhvervelse af kørekort

Når du har generhvervet dit kørekort, er der en prøveperiode på mindst 6 måneder, hvor alle forseelser i trafikken vil medføre, at dit kørekort bliver frakendt ubetinget igen – og så skal du starte forfra med kørselsforbud og frakendelsestid. Bliver du mere end én gang taget i at køre bil i frakendelsesperioden, risikerer du at få en fængselsstraf, og det er mere end sandsynligt, at din frakendelsestid vil blive forlænget.

Yderligere krav og betingelser inden generhvervelse af kørekort

Årsagen til, at du har fået frakendt dit kørekort, kan have effekt på, hvor længe du skal vente, før du kan generhverve det. Årsager til en frakendelse kan omfatte hensynsløs kørsel, hastighedsoverskridelser, spirituskørsel eller 3 klip i kørekortet på mindre end 3 år. Der kan stilles betingelser for din generhvervelse; har du fået dit kørekort frakendt som følge af spirituskørsel, skal du gennemføre et ANT-kursus (alkohol, narko og trafik), og har du kørt for hurtigt, skal du til “Respekt for fart”-kursus.